Haku

Håkansbölen kartanon kokoelma

Håkansbölen kartanon kokoelma on Vantaan kaupunginmuseon laajin kokonaisuus. Siihen kuuluu noin 15 000 esinettä ja lähes 1 200 valokuvaa. Arkistoaineistoa on 12 hyllymetriä. Kokoelman merkitys museolle on suuri. Kokoelma edustaa Helsingin pitäjän kartanokulttuuria ja on siitä ainutlaatuinen esimerkki. Aineisto kertoo kartanon asukkaiden arjesta ja vapaa-ajanvietosta sadan vuoden aikana.

Osa kartanon kokoelmasta on digitoitu ja Finnassa. Aineistot täydentyvät vähitellen. Esinekokoelmaan kuuluu runsaasti eri tyylikausien huonekaluja, tekstiileitä, tauluja, taloustavaraa ja rakennusosia. Arkkitehti Armas Lindgrenin suunnittelemat kiinteät kalusteet ja valaisimet sekä niiden luonnokset ovat kokoelman helmet. Valokuvakokoelma koostuu omistajasuvun kuvista ja tilan dokumentointikuvista. Arkistoaineisto sisältää muun muassa kartanon tilikirjat, karttoja, piirustuksia ja asiakirjoja 1700-luvulta lähtien. Lisäksi kokoelmaan kuuluu kartanon kirjasto.

Hakunilan suuralueella, Ojangossa sijaitseva Håkansbölen kartanoalue on valtakunnallisesti merkittävä kulttuurihistoriallinen ympäristö. Kartanon vuonna 1908 valmistuneen päärakennuksen on suunnitellut arkkitehti Armas Lindgren. Se on hyvin säilynyt jugendtyylin esimerkki. Kartano toimi 1940-luvulta lähtien lomahuvilana. Vantaan kaupunki osti Håkansbölen kartanon vuonna 2005. Osa kartanon kalusteista ja muusta irtaimistosta sisältyi kauppaan, osa saatiin lahjoituksena aiemmilta omistajilta. Lisäksi yksityishenkilön lahjoituksen turvin on hankittu ja konservoitu kartanon alkuperäisiä huonekaluja. Päärakennusta kunnostetaan parhaillaan kartanomuseoksi.